@McAfee Alle nieuwe #malware richt zich op #Android

Alle nieuwe malware die tijdens het derde kwartaal van 2011 ontdekt is, is gericht op Android. Het aantal bedreigingen voor het mobiele platform neemt explosief toe.

Dat stelt beveiligingsbedrijf McAfee op basis van nieuwe cijfers tegenover TechCrunch.

Alle nieuwe malware die in de maanden juli, augustus en september ontdekt is, is gericht op Android. Sommige malware richt zich op meerdere platformen, maar Android maakt daar altijd deel van uit.

Deze trend is niet nieuw, maar de stijging zet wel onverminderd door. Door de toenemende populariteit van Android zien ook cybercriminelen kansen. In het derde kwartaal was Android goed voor 52 procent van alle smartphones wereldwijd.

In diezelfde periode nam het aantal bedreigingen voor het systeem toe met 37 procent in vergelijking met het tweede kwartaal. De stijging dat kwartaal was overigens nog hoger, 72 procent, maar qua absolute aantallen blijft de groei nagenoeg gelijk.

Nieuwe malware

Volgens McAfee maken cybercriminelen in het derde kwartaal vooral gebruik van trojans die via de sms verstuurd worden en zo persoonlijke informatie stelen. Ook ziet het bedrijf een toename in neppe beveiligingssoftware waardoor gebruikers denken zich te beveiligen, maar in praktijk data verliezen.

In het eerste kwartaal van dit jaar was het platform Symbian van Nokia nog de nummer 1 wat betreft nieuwe bedreigingen. Vanaf die periode nam de interesse van cybercriminelen echter flink af.