Virus infecteert Japanse chemische fabrieken

Zeker tien controlesystemen van Japanse chemische- en autofabrieken zijn met malware besmet geweest, aldus onderzoek van het ministerie van Economische Zaken. Het ging voornamelijk om productielijnen. Door de aanwezigheid van de virussen werden sommige fabrieken gedwongen om de productie tijdelijk op te schorten. Het zou de eerste keer in Japan zijn dat zulke omvangrijke schade aan controlesystemen word gerapporteerd.Het ministerie is nu van plan om twee nieuwe organisaties op te richten, die vanaf de lente van 2013 de veiligheid van industriële controlesystemen gaan controleren. In totaal werden tussen 2009 en 2011 zo’n 330 bedrijven over cyberaanvallen ondervraagd. Dat onderzoek liet zien dat zo’n 50 computers die productielijnen van een autofabriek aanstuurden, besmet waren geraakt.

Bij een andere autofabriek ging het om zo’n 100 computers. Ook werd er een virus ontdekt dat de controlesystemen van een petrochemische fabriek had “verlamd”, aldus de Japanse krant Yomiuri Shimbun. De fabrieken waren vanwege de besmettingen soms meerdere dagen offline.

USB-sticks

In januari 2009 werden er problemen bij een halfgeleiderfabriek in de Chubu regio ontdekt. Volgens bronnen moest de fabriek duizend processoren uitschakelen om te controleren of ze niet geïnfecteerd waren. De malware zou zich voornamelijk via USB-sticks verspreiden, aangezien veel van de controlesystemen niet direct aan het internet hangen. De fabrieken zijn waarschijnlijk niet met opzet geïnfecteerd, maar gaat het om incidenten waarbij besmette USB-sticks per toeval in de fabriek belanden.

En zo’n besmetting kan overslaan naar uw (bedrijfs-) website door bijvoorbeeld een FTP programma, WP-blog of CMS besmetting. Wordt geen gehackte site. Beveilig uw website of webwinkel met een Anti Malware Scan.

Kies voor het origineel: http://www.antimalwarescan.nl