Google waarschuwt voor gehackte sites

Google gaat voortaan in zijn zoekresultaten waarschuwingen opnemen wanneer een site in de lijst mogelijk gehacked is. De notificatie moet gebruikers waarschuwen wanneer de inhoud van de te bezoeken site door derden is aangepast.

In zijn Webmaster Central Blog maakte Google bij monde van Gideon Wald de toevoeging van de notificaties aan de zoekresultaten wereldkundig. Onder de titel van de te bezoeken website staat, wanneer geknoei door derden vermoed wordt, de waarschuwing ‘This site may be compromised’. Een klik op die waarschuwing stuurt de bezoeker naar een uitleg in Googles helpcenter. Google wil de bezoeker zo beschermen tegen spammers en phishing-aanvallen, zo legt het op die pagina uit. De waarschuwingen staan overigens los van de malware-waarschuwingen, die met ‘This site may harm your computer’ een bezoeker voor onder meer virussen proberen te behoeden.

De sites waarvan Google vermoedt dat de inhoud door derden is aangepast, zijn overigens nog wel gewoon te bezoeken. Google gebruikt geautomatiseerde tools om eventuele ongewenste wijzigingen door hackers te detecteren. Het bedrijf zegt tevens de beheerder van de websites te benaderen, mits contactinformatie voorhanden is, maar zij kunnen ook zelf contact met het zoekbedrijf opnemen. Wanneer de site weer op orde is, zou de melding vanzelf verdwijnen. Hoe Googles detectietools reguliere wijzigingen van de content op websites, en dus false positives, moeten vermijden, maakte Wald niet bekend.

Wordt geen gehackte site. Beveilig uw website of webwinkel met een Anti Malware Scan.

Kies voor het origineel: http://www.antimalwarescan.nl