Zeker 22 instellingen getroffen door virus

DEN HAAG –  Zeker 22 instellingen waaronder gemeenten, bedrijven en universiteiten zijn getroffen door het computervirus waarmee in ieder geval ook Venlo, Den Bosch, Weert, Almere, Tilburg, Venlo en Borssele te kampen hebben. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) onderzoekt meldingen en probeert de omvang in kaart te brengen. Een zegsvrouw zei dat het sinds donderdagochtend vroeg mogelijk is om beschadigde documenten te herstellen.

Volgens haar waren in ons land tot donderdagochtend ruim 2200 computers besmet. Uit een eerste inventarisatie bleek dat in het buitenland tussen de 100 en 200 computers zijn geïnfecteerd. Het NCSC waarschuwde woensdag voor het virus en inventariseert ondertussen welke maatregelen moeten worden genomen.

Het computervirus beschadigt bestanden (die eindigen op .docx of .xsls) van Microsoft Office. De bestanden zijn daardoor niet meer leesbaar. Wanneer gebruikers het bestand openen, kan het virus zich mogelijk verder verspreiden. Dat gebeurt via gekoppelde netwerken.

Gemeenten niet bereikbaar

Voor gemeenten en burgers heeft het virus vervelende gevolgen. Zo heeft de gemeente Almere het digitaal loket gesloten om te voorkomen dat gebruikers ook problemen krijgen. Ook is het niet mogelijk om telefonisch bepaalde zaken te regelen. Daaronder zijn het doorgeven van een verhuizing en het maken van een afspraak. In Tilburg ligt zelfs alle online én offline dienstverlening stil. Alle computers van ambtenaren zijn uitgeschakeld en het personeel kan geen digitale werkzaamheden verrichten.

Slim bedacht

Bestanden raken dus niet onherstelbaar beschadigd, maar het kost wel tijd om ze te herstellen. „Hiervoor is software beschikbaar. De andere oplossing is het terugzetten van back-ups en kopieën. Mensen moeten in dat geval geïnfecteerde bestanden verwijderen, de PC opschonen en kopieën terugzetten”, legde de woordvoerster uit.

De bedrijven brengen updates uit om het virus alsnog te pakken, vertelde eigenaar Marnix van Meer van Crypsys, dat computerbeveiligingsproducten levert.

Sasfis dook voor het eerst op in november 2009. Bij de ontwikkeling van het virus is geprobeerd om niet op te vallen bij virusscanners. Het virus verandert de extensie van bestanden zonder dat het ook de gebruiker niet snel opvalt.

Netwerk opbouwen

Het virus nestelt zich in bestanden van Microsoft Office, zoals Word en Excel. Het is volgens Crypsys geschreven om een netwerk van besmette computers te bouwen, een botnet. Er wordt van uitgegaan dat meer gemeenten zijn getroffen omdat ze met elkaar communiceren. Vermoedelijk zijn ook bedrijven besmet geraakt, maar lopen zij er niet te koop mee. Het ligt bovendien voor de hand dat bewoners die digitaal contact hebben gehad met getroffen gemeenten hinder ondervinden.

AntiMalwareScan

Dit soort virussen kunnen overslaan naar uw website. Beveilig uw website of webwinkel met een Anti Malware Scan. Wordt geen gehackte site. Beveilig uw website of webwinkel met een Anti Malware Scan.

Kies voor het origineel: http://www.antimalwarescan.nl